Mula Mustafa Bašeskija : govor o sebi - Filan, Kerima (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Bilježnica (medžmua) Mula Mustafe Bašeskije, napisana na osmanskom turskom jeziku i objavljena u prijevodu na bosanski jezik pod naslovom Ljetopis važan je izvor za upoznavanje svakodnevnice i mentaliteta stanovnika Sarajeva u 18. stoljeću. Autorica ovoga rada polazi od Mula Mustafinih zapisa o sebi samome nastojeći da dokuči predodžbu o svijetu koju je mogao imati Mula Mustafa. Polazište za ovu analizu je Mula Mustafin zapis o njegovoj upućenosti u islamski misticizam. U radu se pokazuje kako su Mula Mustafini zapisi istovremeno i život sami (ono što se u sarajevskoj svakodnevnici događalo) i autorova uputa kako o životu razmišlja sufija.