Demonokratija, hijerokratija i demokratija - Zgodić, Esad (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
U ovome tekstu autor razmatra pojmove demonokratije, hijerokratije i demokratije u njihovom međusobnom odnosu, uvodeći interpretaciju u područje politoloških analiza vlasti, političkog sistema, strukture društva i odnosa društvenih segmenata. Tumačeći poliaspektne nijanse pojmova, autor svjesno i inspirativno govori o pojmovima rječnički i leksikografski, tako da „jezička igra“ u kojoj se pojavljuje jedan pojam priziva i razvija druge beskonačne jezičke igre, dovodi do neslućenih semiotičkih multipliciranja u kojima se pojavljuju značenjski svjetovi političkog.