Stoljeće rearanžiranja: Nanoznanost i globalno društvo - Ibrulj, Nijaz (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Konceptualno istraživanje procesa rearanžiranja tvari na nano-skali i rearanžiranja društva na globalnoj skali, te zadovoljavajući opis stvaranja programibilne supstancije i programibilnog identiteta, jeste ciljni smisao ove komparativne studije o fenomenima 21. stoljeća. U ovom tekstu želim dati kratku karakterizaciju centralnih fenomena društvene ontologije i znanstvenog pogona u stoljeću u kojem živimo.