Pretpostavke za dostojanstvenu evropsku budućnost Bosne i Hercegovine - Avdispahić, Muharem (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2016)
Govor o eurointegracijama Zapadnog Balkana je u osnovi, uz Albaniju, govor o EU integraciji četiri bivše republike i jedne bivše autonomne pokrajine ex-Jugoslavije. Narode Bosne i Hercegovine i dvije sadašnje članice EU, Sloveniju i Hrvatsku, vezuje iskustvo zajedničkog života pod istim političkim i ekonomskim sistemima od 1878. godine. Opsada Sarajeva i Aneks 4 Dejtonskog mirovnog ugovora poučili su građane Bosne i Hercegovine da njihova budućnost ne zavisi samo od njih samih nego i od načina na koji Evropa razumijeva svoj identitet. Jedan od preduvjeta za dostojanstvenu evropsku budućnost Bosne i Hercegovine je neophodna spremnost Evrope da proširi svoje konceptualne osnove tako da može uključiti ukupnu tradiciju Bosne. Drugi uvjet je da se građani Bosne i Hercegovine izbore za mjesto u univerzumu u kom se fundamentalni demokratski principi primjenjuju u punom obimu. Bosna i Hercegovina, država, demokratija, univerzalne vrijednosti, evropske integracije