Mitski diskursi: Pitanja o finsko-ugrijskim proučavanjima mita - Buturović, Lada (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2016)
U radu se razmatraju mitske tradicije finsko-ugrijskih naroda, naročito sibirskih, naroda Mansā i Hantā, kao i mogućnosti na koje se odnose njihova proučavanja. Ako istražujemo mitske korpuse malih grupa i čitavih pripovijesti i pjesama koje nose pečat karakterističnih znakova mita, umjesto individualnih mitova možemo bolje shvatiti prirodu mitova i razloge njihovog dugog trajanja. Članak se bazira na terenskim istraživanjima od 1991. do 2006. kod finsko-ugrijskih naroda Rusije i na sabiranju tekstova materijala narodne poezije u XIX stoljeću.