Dr. Safvet-beg Bašagić – prvi suvremeni orijentalista i osmanista Bosne i Hercegovine u XX stoljeću: U povodu 80. godišnjice smrti - Pelidija, Enes (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2015)
U malom krugu znanstvenika Bosne i Hercegovine iz prve polovine XX stoljeća koji se sa lahkoćom mogu istovremeno ubrajati u istaknute književnike, historičare i orijentaliste kao i u najpoznatije prosvetitelje, dobrotvore i politički istaknutije ličnosti, sigurno je dr. Safvet-beg Bašagić. O svemu tome više nam govori njegov životni put i djela koja je iza sebe ostavio. Njegova svestranost poticala je iz radoznalosti duha, porodičnog pedigrea kao i svijesti da radom na više polja književne i znanstvene djelatnosti otrgne od zaborava znamenite historijske događaje i ličnosti iz prošlosti zemlje i naroda kome je pripadao.