Logori i prakse u logorima kao sastavni dio strategije etničkog čišćenja: moralni napad na žrtve - Suljagić, Emir (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Ovaj članak ima za cilj da odgovori na dva pitanja u vezi sa postojanjem logora kao dijela strategije etničkog čišćenja. Prvo je pitanje opće svrhe logora, dok se drugo pitanje tiče uloge i mjesta logora u operativnom smislu provođenja strategije etničkog čišćenja u djelo. Članak demonstrira da su logori i njihova funkcija bili instrumentalni dio kampanje etničkog čišćenja te da je njihova svrha bila dvostruka: u jednu ruku, prakse u logorima smišljene su u okviru napada na žrtve etničkog čišćenja na moralnom planu, dok su u drugu ruku bile orijentisane na fizičko izolovanje dijelova stanovništva koji su bili simbolični ili emblematični i njihovu fizičku eliminaciju. Na temelju dokaza predočenih u članku, kao aspekti funkcije logora u okviru etničkog čišćenja definisani su: a) postojanje mreže logora koji su, iako nisu bili potpuno integrisani i nisu imali centralizovano upravljanje i kontrolu, ipak postojali s obje strane granica između različitih srpskih entiteta; b) sistematična i raširena tortura i zlostavljanje kao dio svodnevne funkcije logora; i c) ubijanje kao integralna, ali zasebna i odvojena praksa unutar funkcije logora.