Bosna i Hercegovina u procesu evropskih integracija - Halilović, Safet (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2014)
Proces integracija u Evropsku uniju je prvenstveno sredstvo za postizanje unutarnjeg mira i stabilnosti, jačanje demokratije i vladavine prava kao i ekonomskog prosperiteta i sveukupnog progresa svake od država regije pojedinačno. Ubrzanje procesa evropske integracije predstavljalo bi ubrzanje procesa unutarnjih reformi i promjena, a punopravno članstvo u Evropskoj uniji bilo bi potvrda da je Bosna i Hercegovina postala stabilna i napredna evropska država.