Novi udžbenik komparativnog krivičnog prava - Smailagić, Nedžad (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Različiti faktori uslovljavaju da se krivično pravo više ne posmatra isključivo u granicama pravnog sistema jedne zemlje. Njegovi pojedini segmenti izloženi su procesu internacionalizacije rezultirajući time da krivično pravo postaje sve manje, kako se u literaturi isticalo, „parohijalnim“. Značajnu ulogu u tom procesu ima komparativno krivično pravo, kao važna disciplina u sistemu krivičnopravnih nauka koja proučava sličnosti i razlike između dva ili više krivičnopravnih sistema.