Bosna i Hercegovina u kulturnoj politici Jugoslavije (1945-1952) - Gladanac, Sanja (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Izražena aktuelnost proučavanja tema iz historije socijalističke Jugoslavije rezultirala je pojačanom historiografskom produkcijom knjiga koje rekonstruišu i analiziraju politička, društvena, ekonomska i kulturna kretanja u poslijeratnoj jugoslavenskoj državi. Fokus istraživačkog rada historičara iz regije i inostranstva bio je na Jugoslaviji u cjelini ili na nekoj od njenih republika – Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji – ali rijetko na Bosni i Hercegovini koja je ostala na periferiji njihovog interesovanja.