Finansiranje političkih partija s osvrtom na Bosnu i Hercegovinu - Čengić, Halisa (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Političke aktivnosti uključuju troškove koji su neophodna i neizbježna cijena demokratije. Novac, preko političkih partija kao ključnih protagonista moderne demokratije, ima važnu ulogu u samom demokratskom procesu. Preko stotinu godina, od 1880-ih do 1980-ih godina, pravni okvir finansiranja političkih partija ostaje uglavnom neizmijenjen. Ali tokom 1980-ih i 1990-ih godina 20. stoljeća troškovi partija na izbore i izborne kampanje znatno su porasli i zadali stranačkim prikupljačima sredstava zahtjevan zadatak iznalaženja novih kreativnih načina finansiranja. Međutim, ove tokove novca izuzetno je važno nadzirati, kako političke partije ne bi postale predmetom „privatizacije“ niti „nacionalizacije“, postupcima koji bi mogli ugroziti autonomiju političkih partija. Ovaj rad se bavi nastankom političkih partija, njihovom definicijom i funkcijama i posebno oblicima finansiranja uopće i sa osvrtom na Bosnu i Hercegovinu. Rad ima za cilj elaborirati osnovne karakteristike ove naučno i društveno aktuelne teme uz interdisciplinarni pristup: politološki, pravni i ekonomski.