Genocid i holokaust - reminiscencije i stvarnost - Bečirović, Fikret (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
“Konačno rješenje” ili istrebljenje, holokaust i genocid nad Jevrejima prof. mr. Muharem Kreso je podrobno obradio za područje zapadnog Balkana, gdje su bili mnogi sabirni, radni, logori za uništavanje i sabirni logori za slanje logoraša direktno u Auschwitzu, Dahau, Treblinku, kao najveće i visoko sofisticirane logore za uništavanje. Tako je s prostora Jugoslavije stradalo oko 60.000 Jevreja, ili oko 80%. Značajan broj Jevreja priključio se Narodnooslobodilačkom pokretu i dao veliki doprinos. Značajno je spomenuti da se na prostoru Bosne i Hercegovine protiv progona Jevreja, Srba, Roma zvanično oglasila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, u ljeto 1941. godine, što je velika vrijednost za višestoljetnu toleranciju i ultikulturalnost. Kao antitezu “konačnom rješenju” ili “istrebljenju” autor navodi “preživljavanje” genocida, što je najznačajnija tačka ili katarza u čitavoj ovoj tragediji. “Tragedija jevrejskog naroda, kroz svoje reminiscencije koje nam odašilje ova knjiga”, zasigurno je komplementarna agresijia na Bosnu i Hercegovinu (1991-1995) i genocidu nad bošnjačkim narodom.