Demokratizacija i civilno društvo - Muratović, Sead (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
U tekstu se razmatra globalni proces tranzicije prema demokratiji, započet u osmoj deceniji dvadesetog stoljeća, koji je, naročito u istočnoevropskim postsocijalističkim zemljama, ali i drugim zemljama izvan evropskog kontinenta, otvorio nove horizonte i perspektive za demokratizaciju i afirmaciju civilnog društva. U fokusu analize je stanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini, u kojoj je inspirativna ideja civilnog društva, gotovo u startu (nedugo po okončanju prvih slobodnih izbora 1990. godine), onemogućena tezom o odgođenom civilnom društvu, da bi se ta odgoda produžila i na postdejtonsko razdoblje. U tekstu se ukazuje i na izvjesne opasnosti koje nastaju uslijed redukcionističkog pristupa civilnom društvu u Bosni i Hercegovini.