Kvazi makroekonomska stabilnost – zapreka ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine - Hodžić, Kadrija (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U bosanskohercegovačkim ekonomskim i političkim specifičnostima autor problematizira važnost stabilnog makroekonomskog okvira kako za ekonomski rast tako i za postizanje održivog smanjenja siromaštva. Autor razvija tezu o reduciranoj makroekonomskoj stabilizaciji u Bosni i Hercegovini kao posljedici primijenjenih načela Vašingtonskog konsenzusa, koja za posljedicu ima zapriječen ekonomski razvoj. S druge strane, autor razmatra i interne insuficijencije bosanskog društva: nedostatak političke volje, nedostatak makroekonomskog znanja, te nedostatak efikasnih tržišnih institucija. Autor, pritom, pokazuje da otklanjanje postojećih prepreka i podsticanje ekonomskog razvoja predstavlja ujedno ispunjavanje preduvjeta za prilagođavanje i pristupanje EU, zbog čega reagira s preporukama za makroekonomski okvirni izlaz iz tranzicijske recesije.