(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2015)
Pitanje efikasnosti parlamenta ne može se uspješno obraditi a da se prethodno ne razmotri pitanje legitimne vlasti. U ovoj studiji analiziraćemo relacionu moć između zakonodavne i izvršne vlasti u parlamentarnim demokratijama. U naznačenim političkim sistemima parlamenti moraju da uspostave balans između saradnje sa izabranom izvršnom vlasti i kontrolisanja njenog rada. Da bi ostvarili ovaj zadatak, parlamenti na raspolaganju imaju različite instrumente nadzora nad egzekutivom koje nastoje usavršavati i razvijati shodno promjenjivom političkom i društvenom okruženju u kojem djeluju. Ono što u današnje vrijeme predstavlja veću opasnost jeste neprimjerena dominacija izvršne vlasti, bilo zbog nedovoljne sposobnosti parlamenta ili zbog njegove nespremnosti da upotrijebi ovlašćenja kojima raspolaže.