(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Situativna dopuna se u tradicionalnoj gramatici svrstava u priloške odredbe za mjesto. Međutim, obaveznost pojavljivanja ove sintagme uz pojedine glagole u tradicionalnoj gramatici se ne razrađuje. Ovaj aspekt obligatornosti i fakultativnosti pojavljivanja uz određene glagole intenzivnije razrađuje gramatika zavisnosti, u kojoj se i odomaćio termin “situativna dopuna”. U ovom radu pokušat ćemo dati osnovne principe određenja ove dopune uz pojedine glagole, a potom i uz pridjeve u njemačkom i u b/h/s jeziku.