(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Ideja o “društvu zasnovanom na znanju” (the knowledge-based society) je ideja o ekspertnom društvu koje nastaje socijalnim inženjeringom i kao takvo ukida “sociološki relativitet” (činjenicu da različita društva i kulture proizvode kvalitativno različite koncepte prostora i vremena) pretvarajući različite sektore društvene ontologije u “društvo jedne dimenzije”. U temelju ove ideje stoji kibernetičko i informatičko tretiranje društva kao ambijenta inteligentnog prostora koji nastaje globalnom primjenom informacijske tehnologije na sve sektore društvene ontologije (proizvodnju, potrošnju, ekonomiju, obrazovanje, zdravstvo, odbranu i samu kulturu). Inženjering društva se odvija po uzoru na inženjeringa znanja u kojem je dominantno stvaranje sistema zasnovanih na znanju ili ekspertnih sistema kontrole, upravljanja, predviđanja i proizvodnje algoritamskih struktura i procedura rješavanja problema i donošenja odluka. Pri tome se snažno rekonstruira individualni i kolektivni identitet i općenito se redefiniraju interaktivni koncepti sopstva, svijeta i drugog. Ovi pojmovi, koji nemaju jednak status u društvu, čine interaktivnu konceptualnu triangulaciju koja sadrži mekane i rigidne komponente kao tipove identifikacije i re-identifikacije društvenih procesa. Bez ideje društva vođenog tolerancijom i bez razvijanja instrumentalnih sloboda, bez individulanog prava na izbor preferencija i indiferencija, nije moguće realizirati društvo zasnovano na znanju ( društvo koje proizvodi i primjenjuje nove tehnologije).