(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Regionalizacija je jedan od temeljnih pojmova regionalnog razvoja. Njena naučna i praktična vrijednost ne dovodi se u pitanje. Ono što je često sporno i nedovoljno jasno su principi i kriteriji regionalizacije, koji nisu je dnom dati, nepromjenjivi i općeprihvaćeni. Problemi regionalizacije upravo zbog toga nisu ni praktično ni teorijski jednostavni. Bosna i Hercegovina u ovome nije specifikum, iako neke njene specifičnosti (historijske, političke, geoprometne, etničke itd.) ovom problemu daju posebnu težinu. Principi i kriteriji regionalizacije su senzitivni na društveno-ekonomski sistem, prostor i vrijeme.