(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Ima više razloga zbog kojih je već i sam naslov knjige profesora Foče izazovan. Posebnost iz ugla tih razloga svakako je bibliografski podatak da u naučnoj literaturi BiH nema knjige pod ovim naslovom. Dakako da je taj kuriozitet svjedočanstvo o interesima naučne javnosti, koliko sociološke, toliko podjednako, a možda i više, stručne-pedagoške. Budući da je profesor Fočo svoja sociološka istraživanja, još odavno, a naročito prije posljednjeg rata u BiH, usredsređivao na teme koje su u ideološkom smislu bile kuriozitet zbog zvanične „državne“ ideologije, ovdje posebno ističemo doktorsku tezu o štrajkovima, ne čudi ni njegovo opredjeljenje za istraživanje odnosa sociologije i pedagogije iz koga i rezultira ovaj oformljeni sadržaj pod naslovom „Sociologija odgoja i obrazovanja“. Odgajanje bez obrazovanja čini se nezamislivim, tako proizlazi iz autorovih analiza oba segmenta, uključujući i svaki posebno.