(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Značaj Islama u suvremenim medjunarodnim odnosima nije toliko definiran politikom islamskih zemalja, koliko geostrateškim položajem ovih zemalja na čijem se području nalaze velika nalazišta neobnovljivog prirodnog resursa nafte koja ima jednu od najznačajnijih funkcija u ekonomskom razvoju zapadne civilizacije i tek nastajuće velike svjetske imperije Kine koja će sve više i više pokazivati interes za pristup naftnim izvorima u islamskim zemljama. Odredjujući vanjski politički utjecji na islamski svijet nisu ostali bez snažnih refleksija i na unutarnjoj političkoj sceni u samim tim zemljama.