(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Značaj islamske filozofije prvo su prepoznali latinisti srednjovjekovne Evrope. Gerard iz Cremone (oko 1114.-1187. po Kristu) razumio je njezinu ulogu kao prenositeljice i protumačiteljice grčke filozofije i preveo je mnoga grčko-arapska djela u latinski jezik. Sa godinom 1180. po Kristu, nekoliko prevoditelja i komentatora je završilo svoja djela o Avicenninoj filozofskoj enciklopediji al-Shifā’, koje je u svojoj latinskoj verziji imalo ogroman utjecaj na filozofiju i znanost u srednjovjekovnom razdoblju.