PREGLED : Časopis za društvena pitanja - ISSN 1986-5244

Home Novosti
Bibliografije Pregleda: časopisa za društvena pitanja Ispis E-mail

Bibliografije Pregleda: časopisa za društvena pitanja

U povodu navršenih 110 godina od pokretanja časopisa Pregled Redakcija časopisa u saradnji sa prof. dr. Senadom Dizdar, redovnom profesoricom sa Filozofskog fakulteta i prof. dr. Lejlom Hajdrapašić, vanrednom profesoricom sa Filozofskog fakulteta realiziraj izdavanje dvije Bibliografije Pregleda, i to:
- Bibliografiju Pregleda (1979-1991)
- Bibliografiju Pregleda (2003-2020).

Bibliografije će uskoro izaći iz štampe.


OJS platforma (Open Journal System Platform)

Redakcija časopisa Pregled je pokrenula aktivnosti na uspostavljanju OJS platforme (Open Journal System Platform). Slijedeći aktuelne trendove i savremeni open access pristup sadržajima na veb-stranici te radi bolje vidljivosti objavljenih brojeva časopisa Pregled, u toku je realizacija aktivnosti na redizajniranju veb-stranice ovog univerzitetskog časopisa. OJS sistem pomaže pohranjivanje sadržaja u svakoj fazi procesa referentnog objavljivanja - od podnošenja rada za objavu do online publikacije i indeksiranja u naučnim bazama. Ovaj sistem omogućuje i da ranije objavljeni brojevi časopisa koji su bili samo u printanoj formi budu dostupni javnosti. U toku je unos ranije objavljenih brojeva Pregleda na ovu platformu. Kroz OJS sistem istraživanja sadržaja, Redakcija nastoji proširiti naučni i javni kvalitet istraživanja te poboljšati pristup rezultatima istraživanja.
 

 
Održan okrugli sto o temi Ispis E-mail


Mjesto i uloga javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini

 

Univerzitet u Sarajevu je na inicijativu Redakcije Pregleda: časopisa za društvena pitanja
u četvrtak 26. marta 2015. godine organizirao okrugli sto o temi Mjesto i uloga javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.
Pozdravnim obraćanjima okrugli sto su otvorili prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, i prof. dr. Senadin Lavić, glavni i odgovorni urednik Pregleda: časopisa za društvena pitanja.

Prilikom obraćanja rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je podsjetio da je novija etapa uspostave evropskog prostora visokog obrazovanja otvorena potpisivanjem Magna Charta Universitatum u Bolonji 1988. godine, te da su deset godina kasnije ministri obrazovanja Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije potpisali Sorbonsku deklaraciju o harmonizaciji sistema visokog obrazovanja u Evropi, da bi sljedeće godine 29 evropskih država potpisalo Bolonjsku deklaraciju.
Istakavši značaj institucionalne autonomije Univerziteta, rektor Avdispahić je naglasio „Odgovornost univerziteta je odgovornost prema društvu, a ne odgovornost prema nosiocima političke moći“.

Prof. dr. Senadin Lavić je naveo da treba da se promijeni svijest prema univerzitetu tako da se ima u vidu da univerzitet mora biti i da je uvijek bio mjesto gdje se čuvaju znanost i znanje. Profesor Lavić smatra da univerzitet ne može biti lokalna institucija nego ustanova iza koje stoji država.

Cilj organiziranja okruglog stola o navedenoj temi bio je da se sa stanovišta znanosti progovori o poziciji univerziteta u bosanskohercegovačkom društvu i njegovim daljnjim transformacijama. Učesnici okruglog stola su u toku izlaganja istakli važnost razgovora s ciljem razumijevanja procesa u kojem se nalazimo u ovome povijesnom trenutku te o činjenicama bitnim za sve u univerzitetskom sistemu djelovanja kao stožernom dijelu savremenih društava i kultura.

U okviru održanog okruglog stola prezentirana su sljedeća izlaganja:

 

 • prof. dr. Senadin Lavić, glavni i odgovorni urednik Pregleda: časopisa za društvena pitanja „Univerzitet u toku“

 • prof. dr. Jusuf Žiga, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu „Zbog čega je društveni odnos prema javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini višestruko štetan?“

 • doc. dr. Zlatiborka Popov-Momčinović, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu „Mjesto i uloga javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini“

 • dr. sc. Zlatan Delić, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli „O univerzitetu, javnom dobru i društvenim nejednakostima“

 • prof. dr. Naris Pojskić, doc. dr. Lejla Pojskić, prof. dr. Kasim Bajrović, prof. dr. Rifat Hadžiselimović, Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu „Položaj i uloga javnih univerziteta u kontekstu savremenog naučnog i tehnološkog razvoja“

 • doc. dr. Ensar Šehić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu „Uloga univerziteta u postkonfliktnom društvu: empirijski dokazi o utjecaju ljudskog kapitala na vjerovatnoću konflikta“

 • prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta u Sarajevu „Depolitizacija ili repolitizacija univerziteta“

 • prof. dr. Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

 • prof. dr. Jasmina Osmanković, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu „Efekti tranzicije na javne univerzitete i/ili javni univerziteti u vremenu tranzicije“

 • prof. dr. Elvir Čizmić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu „Proces redizajniranja organizacijske strukture javnih institucija visokog obrazovanja“

 • prof. dr. Andrea Lešić-Thomas, doc. dr. Mario Hibert, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu „Univerzitet dlaku mijenja... a i ćud također?“

 • doc. dr. Pavle Mijović, Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu „Ideja sveučilišta i inflacija znanja: Opći kontekst“

 • Anes Hrnjić, MA, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu „Važnost mjerenja studentskog zadovoljstva sa ciljem evaluacije performansi i redizajniranja strategije u skladu sa trendovima u sektoru visokog obrazovanja“

 • Mirza Čerkez, prof., Rektorat Univerziteta u Sarajevu „Panta rei“Namjera Univerziteta u Sarajevu i Redakcije časopisa Pregled je da izlaganja učini dostupnim akademskoj i široj zajednici kroz objavljivanje u narednom broju časopisa.

Časopis Pregled je jedan od najstarijih časopisa u Bosni i Hercegovini koji, sa kraćim i dužim prekidima, izlazi od 1910. godine. Časopis afirmira stvaralaštvo znanstvenih radnika Univerziteta u Sarajevu kao i drugih istraživača iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti iz naše zemlje i inozemstva. Prioritet se ogleda u znanstvenom pristupu u elaboraciji savremenih socijalnih, ekonomskih, pravno-političkih procesa u Bosni i Hercegovini ali i svijetu. Časopis pruža mogućnost znanstvenoj, književnoj, kulturnoj, društvenoj i ekonomskoj javnosti da prezentira bosanskohercegovačke i evropske kulturno-historijske tokove i protivrječnosti.

 

 

 

 


  

 
II POZIV ZA SUDJELOVANJE Ispis E-mail


Univerzitet u Sarajevu na inicijativu Redakcije Pregleda: časopisa za društvena pitanja
organizira okrugli sto o temi

Mjesto i uloga javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini

Pozivamo vas da prisustvujete okruglom stolu o temi Mjesto i uloga javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini koji će se održati u prostorijama Univerziteta u Sarajevu 26. marta 2015. godine.

Pozivamo predstavnike svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini da pošalju sažetke svojih znanstvenih i stručnih izlaganja kojima će se kroz otvoren, znanstveno argumentiran dijalog i razmjenu iskustava dati doprinos u rasvjetljavanju mjesta i uloge javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini sa znanstvenog, obrazovnog, ekonomskog i kulturološkog aspekta.

Naš je cilj da sa stanovišta znanosti progovorimo o poziciji univerziteta u bosanskohercegovačkom društvu i njegovim daljnjim transformacijama. Nadamo se da dijelimo mišljenje o važnosti javnih univerziteta za opći društveni prosperitet i da, također, razumijemo odgovornost svih nas koji smo na bilo koji način vezani za univerzitet i njegovo djelovanje u našem društvu. Smatramo da će naš razgovor doprinijeti razumijevanju procesa u kojem se nalazimo u ovome povijesnom trenutku i da ćemo govoriti o onome što je bitno za sve nas u univerzitetskom sistemu djelovanja kao stožernom dijelu savremenih društava i kultura.

Namjera Univerziteta u Sarajevu i Redakcije časopisa Pregled je da izlaganja učini dostupnim akademskoj i široj zajednici kroz objavljivanje u narednom broju časopisa. Časopis Pregled je jedan od najstarijih časopisa u Bosni i Hercegovini koji, sa kraćim i dužim prekidima, izlazi od 1910. godine. Časopis afirmira stvaralaštvo znanstvenih radnika Univerziteta u Sarajevu kao i drugih istraživača iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti iz naše zemlje i inozemstva. Prioritet se ogleda u znanstvenom pristupu u elaboraciji savremenih socijalnih, ekonomskih, pravno-političkih procesa u Bosni i Hercegovini ali i svijetu. Časopis pruža mogućnost znanstvenoj, književnoj, kulturnoj, društvenoj i ekonomskoj javnosti da prezentira bosanskohercegovačke i evropske kulturnohistorijske tokove i protivrječnosti.

Detaljnije informacije možete dobiti putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (kontakt osoba: Fuada Muslić, tel.: 033/221-946).

 

Program Final


 

 
Održana naučna rasprava o društvenim procesima u Bosni i Hercegovini na putu integracije u Evropsku uniju Ispis E-mail


 
Univerzitet u Sarajevu i Redakcija Pregleda: časopisa za društvena pitanja organizirali su u utorak 22. aprila 2014. godine naučnu raspravu o društvenim procesima u Bosni i Hercegovini na putu integracije u Evropsku uniju.

Uvodna obraćanja na raspravi organiziranoj s ciljem davanja naučnog doprinosa u prevazilaženju trenutne situacije u Bosni i Hercegovini imali su prorektori Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Ugo Vlaisavljević i prof. dr. Faruk Mekić, nakon čega se prisutnima obratio glavni i odgovorni urednik časopisa Pregled prof. dr. Senadin Lavić.

Prilikom izlaganja o temi Društvena znanost i interpretacija društvenih pojava profesor Lavić je istakao da postoji primjetljiva isključenost ili povučenost društveno-znanstvenih subjekata u govoru o aktuelnoj društvenoj zbilji koja je ispunjena kompleksnim fenomenima. „Mi trenutno ne posjedujemo neke validne interpretacije društvenih procesa i pojava iz vlastitih istraživanja na osnovu kojih bismo mogli izvući neko prihvatljivo objašnjenje ili znanje za orijentaciju i poduzimanje narednih koraka u funkcioniranju društva. Ne postoje relevantne analize sa stanovišta sociologije, politologije, kulturologije, antropologije, demografije, ekonomije i sličnih nauka. Gotovo da je ugašen filozofijsko-znanstveni diskurs o bosanskohercegovačkoj zbilji. Sve analize i interpretacije dolaze sa strane u našu javnost i mi se pretvaramo u papagaje koji do besvijesti ponavljaju već negdje pripremljene stavove i na taj način ne razvijamo vlastitu interpretacijsku poziciju. To otvara prostor za stravične manipulacije“, naveo je profesor Lavić.

Učesnici u raspravi su sa različitih aspekata – sociološkog, političkog, filozofskog, pravnog, ekonomskog, religijskog, kulturnog – problematizirali stanje u Bosni i Hercegovini.

Više...
 
Potpisan ugovor o uvrštavanju časopisa Pregled u C.E.E.O.L. bazu podataka Ispis E-mail

U ime redakcije, prof. dr. Mustafa Imamović, glavni i odgovorni urednik časopisa Pregled, potpisao je 17. septembra 2010. godine ugovor o uvrštavanju ovog univerzitetskog časopisa u C.E.E.O.L. (Central and Eastern European Online Library) bazu podataka. Indeksiranje u ovoj prestižnoj bazi podataka predstavlja veliki uspjeh za Pregled, jer ga to čini dostupnim širokoj međunarodnoj naučnoj zajednici. U ovoj bazi će se naći brojni tekstovi objavljeni nakon što je Pregled ponovo pokrenut 2003. godine, poslije pauze od 13 godina. Tekstovi svjedoče o naučnom, ekonomskom, političkom, književnom i kulturnom stvaralaštvu bosanskohercegovačkog društva u prvom desetljeću 21. stoljeća.
U godini kada časopis Pregled obilježava 100 godina od izlaženja prvog broja, daleke 1910. godine, indeksiranje u ovoj bazi predstavlja još jednu potvrdu da je časopis Pregled tradicionalno prepoznatljiv u akademskoj i naučnoj zajednici.
C.E.E.O.L. je on-line baza u kojoj se može naći preko 500 cjelovitih članaka u PDF formatu časopisa društvenih i humanističkih nauka, kao i digitalizirani dokumenti u vezi sa temama koje se tiču Srednje, Istočne i Južne Evrope.

Pregled je od 2009. godine indeksiran u međunarodnim bazama podataka EBSCO Publishing i INDEX COPERNICUS. Također, od 2009. godine časopis ima on-line izdanje i svoju web stranicu www.pregled.unsa.ba.
 

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL