PREGLED : Časopis za društvena pitanja - ISSN 1986-5244

Home
Potpisan ugovor o uvrštavanju časopisa Pregled u C.E.E.O.L. bazu podataka Ispis E-mail

U ime redakcije, prof. dr. Mustafa Imamović, glavni i odgovorni urednik časopisa Pregled, potpisao je 17. septembra 2010. godine ugovor o uvrštavanju ovog univerzitetskog časopisa u C.E.E.O.L. (Central and Eastern European Online Library) bazu podataka. Indeksiranje u ovoj prestižnoj bazi podataka predstavlja veliki uspjeh za Pregled, jer ga to čini dostupnim širokoj međunarodnoj naučnoj zajednici. U ovoj bazi će se naći brojni tekstovi objavljeni nakon što je Pregled ponovo pokrenut 2003. godine, poslije pauze od 13 godina. Tekstovi svjedoče o naučnom, ekonomskom, političkom, književnom i kulturnom stvaralaštvu bosanskohercegovačkog društva u prvom desetljeću 21. stoljeća.
U godini kada časopis Pregled obilježava 100 godina od izlaženja prvog broja, daleke 1910. godine, indeksiranje u ovoj bazi predstavlja još jednu potvrdu da je časopis Pregled tradicionalno prepoznatljiv u akademskoj i naučnoj zajednici.
C.E.E.O.L. je on-line baza u kojoj se može naći preko 500 cjelovitih članaka u PDF formatu časopisa društvenih i humanističkih nauka, kao i digitalizirani dokumenti u vezi sa temama koje se tiču Srednje, Istočne i Južne Evrope.

Pregled je od 2009. godine indeksiran u međunarodnim bazama podataka EBSCO Publishing i INDEX COPERNICUS. Također, od 2009. godine časopis ima on-line izdanje i svoju web stranicu www.pregled.unsa.ba.